Friday, September 4, 2009

Puding Karamel Gula Hangus, Versi saya

Salam ramadhan hari yang ke 14 untuk semua pengunjung...macamler ramai sangat yang berkunjung pun....muka itu jugak balik2....wakakaaaa


Semalam saya buat karamel. memang setiap tahun bila Ramadhan muncul saya akan buat karamel sebab pak haji suka karamel ni. Belajar buat ni pun sebab dia suh buat. Dan setiap tahun bulan ramadhan jer kena carik balik resepi karamel ni. Macam2 versi plak yang saya jumpa. Sebab banyak kali buat dah dan macam2 jenis resepi saya dah cuba, maka tahun ni saya telah pandai membuat conclusion iaitu karamel ni ko buat camana sempoi pun dia mesti jadik punya, asalkan ko ada 3 benda, telur, susu cair dan gula hangus. 3 benda tu pun cukup dah...taapi rasa mungkin ada beza sikitler...



Tahun ni saya buat versi saya jer....gini versinya


~5 bijik telur


~setin susu cair


~100 gm gula pasir/icing/kastor [mana2 pun bantai jer]


~untuk gula hangus, sukatiler nak air gula banyak ker sikit ker...kalau nak sederhana dalam 5 sudu besar cukup kot, masak gula campurkan sesudu atau dia sudu air....kacau sampai hangus...macam keemasan gitu


~satu sudu teh vanilla sebab nak hilangkan hanyir telur tu [saya letak dua penutup botol vanilla]


~tepung jagung, tepung custard [ni optional] ~ beza letak dengan tak letak adalah kalau letak maka karamel adalah kenyal sedikit, kalau tak letak maka karamel adalah semata2 telur dan susu...dan saya adalah meletakkan sedikit tepung jagung, jadik takdelah lembik sangat dan takdelah kenyal sangat, kuantiti nak letak pun sukatiler...saya letak dalam 2 sudu besar...

Proses menghanguskan 5 sudu besar gula pasir dan sesudu air, jangan biar kena kacau sentiasa


Selepas mengacau dengan penuh kesabaran akhirnya gulaku pun mula menghangus, macam ni pun dah okay ni boleh angkat kalau biar hangus lagi nanti pahit air gulanya tu....

Nampak tak saya punya gula tu terlalu hangus, agak pahit sikit karamel saya semalam, lepas angkat gula hangus terus masukkan dalam loyang, biar dia keras kat situ pun takper...sementara tu bahan2 yang telah dicampur dan dikacau tadi iaitu susu cair +telur+vanilla+gula pasir+ air sikit [air ni pun optional] tuang terus atas gula hangus dalam loyang tadi....dan terus tenggek atas pengukus....utk cepat proses masak ni masa masak gula hangus tenggek terus air kukusan, supaya tak buang masa....

Lepas agak 20 minit masak ler karamel kita ni, alaaahhh telur dengan susu, kalau api kuat kejap jer dah siap...pastu boleh makanler....sonang sangat lah!

Eh....saya dapat dua loyang tau, sajer saya buat nipis2 supaya cepat masak.....tapi sepotong jer saya makan berbuka semalam, pastu sinpan peti ais...sejuk pun sedap! wahhh masa makan semalam hani tegur, ayah suka kan kuih ni ammie?...hishhhh budak ni, ingat pulak kat bapak dia?



Wassalam

3 comments:

Pnut said...

wah cooking with step by step lagik..

saya kekadang buat puding karamel ni terkeras sikit... bengang betul..


wa..ramai peminat mangga tu ek...
kalo-kalo ke ukm tu..bawa le..nak jugaaaa eheeehe

dayangbest said...

favorite nih :)

tapi sweet sangat pinggan ngan corningware tuh...

Hanisumayyah said...

Pnut...

Hahahaaa....semester ni kelas kat jalan Duta plak...

Tulah kawan2 yang nak mangga ni jauh2 belaka, kalau dekat dah saya bungkus bagi2kan..


Dayang...

Akak pun dah mula suka kuih ni...citer pinggan dan corningware tu ... masuk jer kerja seremban ni dulu akak mulalah berhutang pinggan2 ni, nak belli cash gigil tangan nak keluar ratus2..so sejak kerja kat sini 8 tahun, lengkaplah setnya...tak perasan dah bayar ribu2 pun sebab sebulan seratus jer, kalau lebih duit bayar lebih...